Jak vybírat kvalitní potravinu?
-
Sledovat surovinové složení – uvádí se v sestupném pořadí a množství složky, která je zvýrazněna v názvu potraviny je uvedeno v %.
-
Sledovat tabulky výživových údajů.
-
U masných výrobků sledovat obsah masa, u šunek třídu jakosti – standard, výběrová, nejvyšší jakosti.
-
Nakupovat výrobky od osvědčených firem a zaměřit se i na zemi původu.
Skladování potravin
-
Řídit se pokyny výrobce, které jsou uvedeny na obale.
-
Některé potraviny lze skladovat za normální teploty okolí, jiné v chladu, případně zmrazené.
-
Chlazení T = 0-15 °C
-
Mrazírenské skladování T = -18 °C a nižší
-
-
Některé potraviny jsou citlivé na světlo, a proto se musí skladovat v neprůsvitném obale nebo v temnu – např. mléko, oleje.
-
Některé potraviny je nutné skladovat v suchu – např. mouku, luštěniny, trvanlivé pečivo.
Doplňky stravy
-
Doplněk stravy je definován v § 2 písm. g) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen “zákon o potravinách”), jako „potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitamínů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích“.
-
Jedná se o zvláštní kategorii potravin a neschvalují se jako léčiva.
-
Používají se:
o v době, kdy je nedostatek některé živiny ve stravě – např. vitamin C, vitamin D, selen, zinek;
o v rekonvalescenci;
o v těhotenství – kyselina listová;
o ve stáří – koenzym Q (vhodný hlavně při užívání léků pro snižování lipidů v krvi), lecitin (zpomaluje stárnutí a má řadu dalších pozitiv), želatina, chondroitin sulfát (doplňky proti degeneraci kloubní chrupavky).
o v prevenci onemocnění – rybí oleje či mastné kyseliny EPA a DHA;
o ke zvýšení imunity – vitamin D, probiotika;
o po a při užívání antibiotik – probiotika.
-
Není vhodné konzumovat výrobky „multi“ – většinu složek nepotřebujeme a zbytečně si zvykáme na vysoký příjem.
-
Účinky doplňků stravy jsou ve většině případů reklamou nadhodnocovány.
Vybrané mýty o tucích
-
Rostlinné tuky jsou zdravé, živočišné nezdravé.
-
Všechny tuky jsou špatné.
-
Zdravá strava a konzumace tuků se vylučují.
Vybrané mýty o margarínech
-
Dnešní margaríny se neliší od margarínů, které se používaly v době krize jako náhražky másla.
-
Margaríny ucpávají cévy a obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50 %).
Vybrané mýty o mléčných výrobcích
-
Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé.
-
Mléko je moc tučné, má moc kalorií.
-
Mléko způsobuje osteoporózu a je rizikový faktor vzniku cukrovky.
-
Probiotické kultury nemají pozitivní vliv na zdraví.
-
Jogurty obsahují nebezpečný geneticky modifikovaný kukuřičný škrob a nebezpečná „éčka“.
-
Tavené sýry odstraňují vápník z kostí, a proto se kosti snadno lámou.
-
Tavené sýry jsou příliš tučné a plné „éček“.
Mýty o hubnutí
-
Když chci hubnout, nesmím jíst žádný tuk.
-
Je jedno, zda jím máslo nebo rostlinný tuk, po obojím se tloustne.
Ve spolupráci s prof. Ing. Janou Dostálovou, CSc. (Společnost pro výživu, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha)
Diskuze
Pro vložení příspěvku do diskuze se musíte přihlásit.Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcují k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoli vulgarismy.